Smaczne borówki z własnej działki

Jagoda amerykańska, zwana też borówką wysoką lub amerykańską (Vaccinium corymbosum) należy do rodziny wrzosowatych. Jej jagody uchodzą za bardzo smaczne. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory i mrożonki. W handlu jagody te są niestety dość drogie. Amatorska uprawa borówek na własnej działce jest zatem sposobem na tańsze pozyskanie tych owoców. Owoce borówki wysokiej oprócz powszechnie znanych walorów smakowych, wykazują również wiele cech prozdrowotnych. Te bardzo słodkie, soczyste jagody są niskokaloryczne i doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Wyróżniają się wysoką zawartością kwasów i soli mineralnych oraz witamin. Konsumpcja surowych owoców borówki nie tylko pozwala na zachowanie witalności, ale również zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Jagoda amerykańska to krzew osiągający do 2 m wysokości. Jej ozdobą są, pojawiające się w maju i czerwcu, białe kwiatki, a jesienią, przebarwiające się na czerwono, liście. krzewy te owocują, w zależności od odmiany, od początku lipca do końca września. Aby cieszyć się przez ten cały okres owocami, trzeba posadzić w ogrodzie różne odmiany, dojrzewające kolejno po sobie. Z roku na rok plonowanie borówek powinno być coraz obfitsze, a po wejściu w pełnię owocowania, czyli tak około 5-go roku po posadzeniu, plon powinien osiągnąć 3 – 4 kg z każdego krzewu. Aby jednak roślina ta owocowała obficie, trzeba zaspokoić jej wymagania uprawowe. Borówki preferują miejsca jasne i zaciszne z lekką, przepuszczalną i próchniczną ziemią, o niskim pH. Najlepiej czują się na działkach położonych na terenach przyleśnych. Krzewy najkorzystniej sadzić wczesną jesienią, w dołki o średnicy ok. 1 m. Szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu należy zadbać o odpowiednie nawodnienie (ale nie zalewanie) oraz nawożenie młodego jagodnika. Borówka jest wrażliwa na niedostatki azotu, ale też trzeba uważać aby z nawozami nie przesadzić. Można używać gotowe mieszanki nawozowe przeznaczone właśnie dla tych krzewów, które jednocześnie odpowiednio zakwaszą glebę.